Ontslag… we moeten er (niet) aan denken

Het is een scenario dat niemand graag overweegt, maar soms kunnen er tekenen zijn dat er veranderingen op komst zijn op het werk. Of je nu merkt dat er onrust heerst binnen het bedrijf, of je voelt dat jouw positie in gevaar is, het is verstandig om voorbereid te zijn op het onverwachte. In deze blog delen we tips over hoe je je kunt voorbereiden als je het vermoeden hebt dat ontslag dreigt. Lees je mee?

Ken je rechten

Voordat je stappen onderneemt, is het belangrijk om je rechten te kennen. Informeer jezelf over de arbeidsvoorwaarden, ontslagprocedures en eventuele vergoedingen waar je recht op hebt. Dit kan variëren afhankelijk van het land en het bedrijf waarin je werkt.

Verzamel belangrijke documenten

Zorg ervoor dat je belangrijke documenten verzamelt, zoals arbeidscontracten, loonstroken, evaluaties en eventuele schriftelijke communicatie met betrekking tot je werkprestaties. Deze documenten kunnen van pas komen als je je situatie moet bespreken met juridisch advies of toekomstige werkgevers.

Financiële planning

Begin met het maken van een financieel plan voor het geval je ontslagen wordt. Overweeg hoe lang je financieel kunt overleven zonder inkomen en stel een budget op om je uitgaven te beheren. Dit biedt gemoedsrust en geeft je de tijd om rustig naar nieuwe kansen te zoeken.

Update je CV en LinkedIn-profiel

Houd je cv up-to-date en zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel de meest recente informatie bevat over je professionele ervaring, vaardigheden en prestaties. Dit maakt het gemakkelijker voor potentiële werkgevers om een goed beeld van je te krijgen.

Netwerk en bouw professionele relaties

Blijf in contact met collega's en bouw professionele relaties op. Deze contacten kunnen van onschatbare waarde zijn bij het zoeken naar nieuwe kansen. Mocht je inderdaad ontslagen worden, dan heb je mogelijk een netwerk om op terug te vallen en zo kan je emotioneel ondersteunt worden maar ook praktisch.

Ontwikkel nieuwe vaardigheden

Gebruik de tijd die je nog hebt in je huidige functie om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die waardevol zijn op de arbeidsmarkt. Dit kan je aantrekkelijker maken voor potentiële werkgevers en je zelfvertrouwen vergroten.

Raadpleeg juridisch advies

Als je het gevoel hebt dat ontslag onvermijdelijk is, overweeg dan juridisch advies in te winnen om je rechten volledig te begrijpen. Een arbeidsadvocaat kan je begeleiden bij de beste stappen om te nemen en mogelijke juridische stappen die je kunt ondernemen. Zo kan die bijvoorbeeld met jou kijken of je recht hebt op een transitievergoeding. Je kan online een transitievergoeding berekening maken.

Geef een reactie