AndersSamenwerken
AndersSamenwerken
AndersSamenwerken
AndersSamenwerken.nl is een website
over nieuwe werkconcepten inclusief
openhartige interviews met professionals
die de voordelen en uitdagingen delen
over efficiënt en slimmer samenwerken.
Jan Willem van Capelleveen
Home  |   Over  |   In de media  |   Copyright  |   Contact  |   Ebook  |   Nieuwsbrief
Niels Gouman #anderssamenwerken
Niels Gouman

Niels Gouman - Oprichter van Strategisch Lui

Niels Gouman wil een tijdrevolutie ontketenen. In dit vraaggesprek verteld Niels hoe je strategisch lui kunt zijn.

Wie is Niels Gouman?

Een Dordtenaar met een obsessie voor tijd en efficiëntie.

Kun je iets over je achtergrond vertellen?

Ach.. Wat is een achtergrond. Tijdens de diploma uitreiking van het middelbaar onderwijs prees mijn mentor mij omdat ik luiheid tot een kunst had verheven.

Lui zijn, en toch dingen bereiken, is eigenlijk synoniem voor 'Slimmer Werken'. Tegenwoordig heb ik daar mijn werk van gemaakt.

Wat was je eerste baan?

Als ik mijn eigen LinkedIn profiel mag geloven was dat vakkenvuller bij de Edah. Maar eigenlijk is dat maar half waar. Dat was mijn eerste "echte" baan.

Mijn aller eerste betaalde baan was het rondbrengen van folders. Daarna ben ik voor mezelf begonnen. Althans, mijn hobby liep uit de hand. Ik vond het toen best leuk om met computers te rommelen. Opschonen, herinstalleren, hardware vervangen. Zulke dingen. Deed ik altijd al voor vrienden en familie, maar ik besloot toen om een flyer te maken met mijn diensten en die rond te brengen, want ik liep de ronde tenslotte toch al voor het folder baantje. En dat begon te lopen. Ik had geen naam, geen product, geen opleiding, geen netwerk, geen telefoon, geen website, geen visitekaartjes. Ik had zelfs geen vervoer, bij klanten die verder weg woonden dan hier in de wijk bracht mijn vader me, of vroeg ik of ze hun computer wilden brengen. Op het moment besefte ik het mij totaal niet, maar achteraf bleek dat mijn eerste onderneming.

Daarna ben ik, zoals er ook op mijn LinkedIn profiel staat, begonnen bij de Edah.

Wat is het verhaal achter Strategisch lui?

De gemiddelde Nederlander werkt best veel. Zo'n 2254 uur per jaar. Wat meer is dan bijvoorbeeld de gemiddelde Spanjaard, Luxemburger, Fin, Italiaan, Zweed, of Pool. Daar komt bij dat de meeste zelfstandigen zo'n 16 uur per week méér werken dan die gemiddelde Nederlander. We hebben nauwelijks nog tijd voor onszelf, ons gezin, en onze hobby's. Er is maar één ding in ons leven écht schaars: tijd. Een klein rekensommetje:

Dan krijg je de som: 80,5 * 365,25 * 24 * 60 = 42.339.780 minuten in ons leven. Klinkt als veel, en dat is het volgens ons ook, maar that’s it. Als er eenmaal een minuut voorbij is kun je die nooit meer terug krijgen. Vandaar dat wij het belangrijk vinden dat je zo goed mogelijk omgaat met de minuten die je hebt.

En daarom ben ik Strategisch Lui begonnen. Strategisch Lui begeleidt mensen van het punt dat ze overwerkt zijn in een worstelende business, tot het punt dat ze nauwelijks nog hoeven werken in een succesvolle business.

Tijd voor altijd. Waarom wilde je een boek schrijven?

Voornamelijk vanwege mijn eigen drang voor efficiëntie. Ik ben begonnen als coach, en het viel mij op dat ik eigenlijk telkens dezelfde adviezen gaf. Niet efficiënt natuurlijk om telkens hetzelfde te doen. Dus ik besloot dat ik die dingen vast moest gaan leggen. In dit geval heb ik ze vastgelegd in het boek Tijd voor Altijd.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Hm.. 5 jaar. Dan is in ieder geval onze bouwval bewoonbaar (zijn inmiddels al 2 jaar aan het klussen). Dus dan werk ik vanuit mijn prachtige thuiskantoor. Qua werk ben ik dan vooral bezig met het doorontwikkelen van de Strategisch Lui Academy. Nieuwe modules toevoegen, en mensen begeleiden richting hun eigen tijdrevolutie. Doe ik nu nog alleen, maar over 5 jaar heb ik ook een team van mensen om mij heen verzameld die daar bij helpen.

Wat is je grootste uitdaging in je vak?

Wegblijven van het oppervlakkige. Het internet overstroomt met losse, wazige, oppervlakkige tips. Maar als je echt verder wilt komen helpt dat niet. Je moet dieper graven. Echt kijken naar het hele plaatje, en structuur creëren.

Hoe blijf je op de hoogte van de trends?

Niet. Ik doe mijn best om trends te mijden. Ik volg geen nieuws, en geen vakinhoudelijk blogs. Keer op keer ben ik tot de conclusie gekomen dat het juist gaat om de tijdloze zaken. Vakinhoudelijk komen trends vaak neer op hippe nieuwe apps, terwijl die apps jouw probleem niet gaan oplossen. De oplossing zit vooral in bepaalde kennis, systemen, en gewoontes. Pas als je die onder de knie hebt, kun je ervoor kiezen om een app te gebruiken die jou ondersteunt. Voor die tijd is het eerder schadelijk dan behulpzaam.

Welke technologie, apps of websites gebruik jij dagelijks?

Qua hardware is het vrij simpel: MacBook Pro, Thunderbolt Display, iPhone SE, Kobo Glo HD. Software wordt al lastiger. Dat is zó veel dat ik vaak zelf ook vergeet welke dingen het allemaal zijn. Klein voorbeeldje:

Hoe ga jij om met je e-mail?

Zo weinig mogelijk. Om de dag ongeveer (soms minder). Nooit in de ochtend. Niet op de iPhone.

Wat doe jij om zo productief mogelijk te zijn?

Focus. Focus. Focus. Stel doelen, bepaal prioriteiten op basis van die doelen, en zorg voor blokken tijd waarin je je 100% kunt focussen op die prioriteiten. Ik werk regelmatig offline. Trek gewoon mijn internet kabeltje eruit. Dan heb ik een stuk minder afleidingen.

Als je maar 15 minuten je werk mag doen vandaag, wat zou je dan doen?

Is dat een éénmalige uitdaging, of structureel? Als het alleen voor vandaag zou gelden zou ik de tijd gebruiken om morgen te plannen en voor te bereiden.

Als het structureel zou zijn dat ik elke dag nog maar 15 minuten zou kunnen werken wordt het een andere uitdaging. Dan zou ik een lijst gaan maken met wat de essentiële dingen zijn die moeten gebeuren om Strategisch Lui draaiende te houden. Vervolgens wordt het de uitdaging om al die dingen te automatiseren of uit te besteden, zodat Strategisch Lui draait zelfs als ik niet kan werken.

Heb je een vaste werkplek?

Ja. Heb een verstelbaar bureau met mijn thunderbolt display, mechanisch toetsenbord, magic trackpad, podcast microfoon, en pomodoro zandloper.

Hoe ziet je dagelijkse workflow eruit ofwel wat is je dagindeling?

Ik begin met een strakke ochtendroutine. Veel drinken, beetje sporten (yoga meestal), mediteren, braintraining, lezen. Dan 'reset' ik mijn werkomgeving. Ongeacht hoe ik de dag ervoor mijn omgeving heb achtergelaten wil ik met een schone lei beginnen. Dus dat is vooral een kwestie van opruimen, en klaarmaken om te gaan werken. Zodra ik aan het werk ga begin ik 's ochtends met mijn eigen prioriteiten. 's middags maak ik tijd voor overige zaken, en afspraken.

Wat is het beste advies dat je ooit gehad hebt?

Geen idee. Ik hoor regelmatig hele slimme dingen van veel verschillende mensen. Alles is op hun eigen manier relevant, maar geen enkel advies wat echt 'beter' is dan anderen.

Wat is je favoriete quote?

'Empty your mind, be formless. Shapeless, like water. If you put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle and it becomes the bottle. You put it in a teapot it becomes the teapot. Now, water can flow or it can crash. Be water my friend.' van Bruce Lee

Heb je een voorbeeld, een guru of iemand bijzonder die je inspireert?

Niemand in het bijzonder. Veel mensen zijn binnen hun eigen context goed bezig, en stuk voor stuk haal ik daar inspiratie uit.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?

Het beste kun je gewoon naar mijn website gaan.

Niels, heel veel dank voor dit interview. Jouw visie op productiviteit vind ik boeiend. Succes met Strategisch Lui.

Gepubliceerd op 5 oktober 2016