AndersSamenwerken
AndersSamenwerken
AndersSamenwerken
AndersSamenwerken.nl is een website
over nieuwe werkconcepten inclusief
openhartige interviews met professionals
die de voordelen en uitdagingen delen
over efficiënt en slimmer samenwerken.
Jan Willem van Capelleveen
Home  |   Over  |   In de media  |   Copyright  |   Contact  |   Ebook  |   Nieuwsbrief
Marjolein Kalter #anderssamenwerken
Marjolein Kalter

Marjolein Kalter - Trainer, coach en spreker (BaanAlsBusiness.nl)

Marjolein Kalter helpt hoogopgeleide baanloze veertigplussers naar de invulling van een tweede carrière, zodat ze werk krijgen dat perfect bij hen past.

Kun je iets over je achtergrond vertellen, wie is Marjolein Kalter?

Mijn naam is Marjolein Kalter (1963), vanaf 2006 ben ik zelfstandig ondernemer. Mijn passie is om mensen verder te helpen om het werk te vinden waarin ze zich het beste kunnen vinden. Dat deed ik al toen ik manager was.

Ik woon en werk in Utrecht. Ik vind heel veel dingen leuk, maar het varen in een kajak vind ik helemaal geweldig. Ik ben dat gaan doen toen ik door knieblessures moest gaan stoppen met volleyballen. Het peddelen was mijn antwoord op: wat zijn de mogelijkheden die ik heb met mijn veranderde situatie? En zo kijk ik ook aan tegen het vinden van werk.

Eigenlijk wilde ik vroeger docent drama worden. Het werd docent beeldende vakken. Na de lerarenopleiding ben ik vrijwel meteen omgeschoold richting automatisering. Er was nauwelijks tot geen werk te vinden in mijn vakrichting en ik wilde gewoon aan de slag!

Wat was je laatste baan in loondienst?

In mijn laatste functie was ik verantwoordelijk voor de interne communicatie op het hoofdkantoor van een grote bank. Ik heb 17 jaar gewerkt in 11 verschillende functies in het Bankwezen. Van de ene functie rolde ik als vanzelf in de andere functie, zoekend naar: 'wat past er nou écht bij mij?'

Wat is het verhaal achter Baan Als Business?

In 2006 startte ik als zelfstandig ondernemer: projectmanager, coach, consultant. Ik had een brede achtergrond en veel ervaring, dus verwachtte eigenlijk dat het eenvoudig zou zijn om als zelfstandig ondernemer te beginnen. Dat viel tegen. In 2012 ben ik begonnen om trainingen te volgen om mijn vaardigheden als ondernemer te vergroten. Ik ontdekte hoe belangrijk het was om als ondernemer specifiek te worden en ik ben toen begonnen om met www.WinstgevendeNiche.nl andere ZZP'ers te gaan helpen om hun niche zo specifiek te maken dat hij winstgevend werd.

Toen ik gevraagd werd om een workshop te verzorgen voor werkloze mensen viel het kwartje: Wat ZZP'ers helpt om succesvol te worden, gaat werkzoekenden ook helpen! Zeker wanneer het professionals met de nodige ervaring betreft. En zo was Baan Als Business geboren. Sindsdien heb ik meerdere groepen mensen geholpen om hun eigen baan te creëren met de Baan Als Business methode: in 6 stappen het werk vinden dat het beste bij jou past! En met succes! Tweederde van de mensen is binnen een half jaar aan de slag in een baan of is met een eigen bedrijf begonnen. De gemiddelde leeftijd van de mensen is 48. Een doelgroep die het over het algemeen niet makkelijk heeft. In het Baan Als Business programma zien de deelnemers keer op keer nieuwe mogelijkheden, waardoor hun ogen gaan glimmen en ze creatief worden in het bewandelen van nieuwe wegen om aan de slag te komen.

Als iemand aan jouw training heeft deelgenomen, wat is er dan bij hem of haar veranderd?

Mensen zijn geïnspireerd, zijn aan het werk en hebben een tool in handen waarmee ze keer op keer in staat zijn om hun nieuwe baan te creëren.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Over 5 jaar verzorg ik dergelijke trainingen binnen bedrijven voor mensen die op zoek zijn hoe ze de regie in hun loopbaan terug kunnen krijgen. De werkgever verwacht deze regiefunctie van werknemers, en biedt ze daarvoor losse cursussen en trainingen. Hoe ze de regie kunnen pakken wordt echter niet geleerd.

Het raakt me dat 70% van de mensen het matig naar zijn zin heeft in zijn of haar baan. Onvrede in het werk is volgens mij een van de belangrijkste oorzaken voor ziekteverzuim en langdurige uitval, burn-out, bore-out en depressies. Ik weet zeker dat dit niet hoeft. Geef me een uur met een professional en we hebben het goud gevonden waar iemand zijn carrière een nieuwe wending mee kan geven.

Verder heb ik over 5 jaar een laagdrempelig online platform voor werkzoekenden (werklozen) operationeel waarmee mensen in hun eigen tempo zelfstandig aan de slag kunnen om verfrissing in hun baan te creëren, zodat het leuk blijft, zodat ze uitgedaagd blijven, zodat het niet zo spannend is wanneer hun pensioendatum is omdat ze bezig zijn met het werk dat ze vervult. Dat online platform helpt ze om onmiddellijk aan de slag te gaan, tegen lage kosten en met de nodige support.

Wat is je grootste uitdaging in je vak?

Mensen helpen om de slag te maken naar het nieuwe solliciteren. Het besef is in concept bij veel mensen aanwezig dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun werk, maar het gedrag blijft vaak nog achter. Baan Als Business biedt m.i. dé standaard voor het nieuwe solliciteren voor ervaren professionals.

Mensen helpen om weer het vertrouwen te vinden dat ze zelf aan het stuur zitten van hun carrière. We hebben in Nederland zoveel vangnetten dat mensen haast een beetje vergeten of afgeleerd zijn om hun veerkracht te ervaren.

Hoe blijf je op de hoogte van de trends?

Lezen, luisteren, spreken met mensen.

Welke technologie, apps of websites gebruik jij dagelijks?

Facebook en LinkedIn zijn voor mij heel relevant. Zowel om te leren als om door te geven.

Hoe ga jij om met je e-mail?

Mijn doel is om mijn e-mailbox leeg te hebben en niet meer dan 2 tot 3x per dag mijn e-mail af te handelen. Het is niet moeilijk om een hele dag te vullen met e-mailen als ik zou willen.

Wat doe jij om zo productief mogelijk te zijn?

Plannen!

Wat is het beste advies dat je ooit gehad hebt?

Word specifiek, dan kunnen je klanten je herkennen.

Wat is je favoriete quote?

Waar een wil is, is een (om)weg.

Heb je een voorbeeld, een guru of iemand bijzonder die je inspireert?

Klanten die een enorme transformatie hebben meegemaakt van diep in de put naar totaal vervuld aan de slag. Zij inspireren me.

Hoe ziet je dagelijkse workflow eruit ofwel wat is je dagindeling?

Deze varieert, maar ik sta meestal bijtijds op en stop ´s avonds om een uur of 7. Daar tussenin varieert mijn dag van het spreken van (individuele) klanten, verzorgen van workshops voor diverse groepen en verder bouwen aan mijn online programma.

Hoe ga jij om met je vrije tijd?

Zoals gezegd ben ik dol op kajakken. Als ik even een meditatief moment zoek ga ik een uurtje peddelen door de Utrechtse grachten. Vooral de Nieuwegracht en de Minstroom vind ik heerlijk. Maar een hele dag op een binnenwater, door kleine stroompjes met een picknick, in goed gezelschap voelt voor mij aan als vakantie. Verder geniet ik enorm van 2 hondjes waar ik gemiddeld 2 dagen in de week op pas. Ze leren me om 100% te genieten, 100% te eten, 100% te slapen, 100% te spelen. Als ik te lang achter mijn bureau zit, komen ze me vasthoudend en kwispelend vertellen dat het nu écht tijd is om er op uit te gaan!

Als je een boek zou schrijven, wat zou de titel dan zijn en waar zal het over gaan?

Ha, de werktitel van het boek waar ik mee bezig ben is 'Onderneem je (volgende) Baan'. Het bevat DE standaard voor het nieuwe solliciteren voor ervaren professionals die meer zin in hun werk willen.

Waar kunnen de lezers meer van je zien?

Via mijn website kun je meer over mij en mijn onderneming lezen: BaanAlsBusiness.nl.

Marjolein, bedankt voor dit vraaggesprek en je interessante antwoorden. Ik vind dat je bedrijf een interessante markt aanboort.

Gepubliceerd op 21 september 2016